Strudel makowy z aromatycznym nadzieniem. Jest to szybki i prosty przepis.

Następnie odcedź wodę i połącz mak za pomocą miksera.

W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać cukier waniliowy, zmielony mak oraz skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć zakwas na oprószoną mąką powierzchnię. Podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3 mm.

Rozsmarować równomiernie masę makową na cieście. Zwinąć ciasto w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną oleju.

Piec w temperaturze 200°C przez ok. Piec przez 35-40 minut lub do uzyskania złotego koloru ciasta. Strudel jest teraz gotowy do wyjęcia. Wierzch posyp cukrem pudrem, a następnie pokrój. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej