Dlaczego warto zielone orzechy: Korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, a głowa przestanie boleć

Zielone części orzechów są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Ich spożycie wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm, wspomaga wydalanie toksyn oraz usprawnia pracę układu pokarmowego.

Zielone orzechy zawierają również wysoką dawkę witaminy C. Jeśli chodzi o lecznicze właściwości tych produktów, działają one niezawodnie przy bólach głowy oraz kobiecych dolegliwościach.

Z orzechów tłoczony jest także olejek, który użyty do mycia włosów wzmacnia ich cebulki oraz redukuje objawy łupieżu. W przypadku stosowania na rany i blizny przyspiesza także ich gojenie, pomaga w chorobach skóry jak egzema, opryszczka oraz zmniejsza plamy starcze i zmarszczki.

Maseczka wykonana z zielonych orzechów skutecznie rewitalizuje naskórek i przynosi orzeźwienie dla zmęczonej i zanieczyszczonej skóry. Orzechy wykorzystuje się również jako dodatek do potraw mięsnych, sałatek i surówek na bazie warzyw i owoców.

Olejek z zielonych orzechów – zrób to sam