Jeśli chcesz na własnej skórze przekonać się o zdrowotnych właściwościach zielonych orzechów, przygotuj go samodzielnie w domu. Będziesz potrzebować:
Orzechy poćwiartuj, marchewki zetrzyj na tarce. Składniki umieść w szklanym słoiku i zalej oliwą lub olejek. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w słoneczne miejsce. Olejek nabierze właściwości po miesiącu.
Jako że zielone orzechy przynoszą ulgę przy infekcjach gardła oraz chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, szczególnie przy zapaleniu oskrzeli czy niedoczynności tarczycy oraz pomagają przy biegunce i problemach ginekologicznych, zaleca się pić miód z dodatkiem zielonych orzechów lub herbatę z ich liści.
W tym celu przygotuj około 40 sztuk zielonych orzechów oraz pół litra miodu. Orzechy poćwiartuj, włóż do szklanego zamykanego pojemnika, zalej miodem i odstaw w ciemne miejsce na 40 dni.
Po tym czasie spożywaj codziennie jedną łyżeczkę miodu na czczo. Aby przygotować herbatę, pokrój drobno liście orzechów (ok. 10g), zalej je wrzątkiem i zaparzaj dwie godziny.
Po tym czasie odcedź. Zaleca się picie 3 łyżek herbaty 3 razy dziennie przed posiłkami. Możesz używać jej także jako okład na stan zapalny oczu.